Sjef van Dongen creëert eetbare landschappen

De natuur zit in een zware crisis, de wereld snakt naar meer bomen en de landbouw moet hoognodig evolueren. Voor Sjef van Dongen, oprichter van Fruitzforlife in het Brabantse Zeeland, is de oplossing helder: one planet, plant it. Onder dit motto heeft hij er zijn missie van gemaakt om ‘eetbare landschappen’ te creëren en zijn visie de wereld in te brengen. “Mijn moeder zei het vroeger al: óf je wordt pastoor óf bioloog. Het is dus een beetje van beide geworden”, zegt hij lachend.

Sjef ziet agroforestry en voedselbossen als dé oplossing voor duurzame landbouw. “Al decennia roepen we dat technologie alle problemen gaat oplossen, maar we moeten juist zelf actie ondernemen."
Mede daarom richtte hij Fruitzforlife op. Dit maatwerkbedrijf richt zich op ontwerp, aanleg en beheer van voedselbossen en op agroforestry-projecten. Hierin wordt landbouw gecombineerd met bomen. “Een boer plant dan bijvoorbeeld zijn aardappelen tussen rijen bomen. Dit zorgt voor een veel stabieler ecosysteem”, vertelt Sjef.

AgroforestryBlueprint

Inmiddels heeft het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) zijn bedrijf aangewezen als een van de vijftien Experimenteerlocaties in het land. Samen met het Louis Bolk Instituut – het kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid – werkt Sjef hier aan het initiatief AgroforestryBlueprint. “We zetten onze praktijkervaring in en inspireren anderen met blauwdrukken van agroforestry-percelen. Met 250 soorten eetbare bomen en struiken zijn er oneindig veel combinaties mogelijk. We vogelen die hier uit, om ze vervolgens te kopiëren op andere locaties. Dat kan wereldwijd. Zelfs in de tropen en in woestijnen kunnen deze principes worden toegepast.”

Lees hier zijn hele verhaal.