De natuurinclusieve melkveehouder Noortje Miedema-Krol in Heeswijk-Dinther is sinds vorig jaar gestart met iets bijzonders: de teelt van kikkererwten. Ze experimenteert met dit gewas op de proeflocatie in het Brabantse Zeeland.
Kikkererwten voor humane consumptie is een relatief nieuwe teelt in Nederland, en al helemaal op zandgronden. “We zijn hier in Brabant eigenlijk de eersten die ermee begonnen zijn,” vertelt Noortje. Via de proeflocatie van De AgroProeftuin Noordoost-Brabant heeft ze een perceel van 2 hectare om de teelt van kikkererwten uit te proberen.
Voor boeren die willen verduurzamen, is het zoeken naar gewassen die passen bij bodem, klimaat en bedrijfsvoering. Kikkererwten passen goed in een natuurinclusieve bedrijfsvoering: ze binden stikstof, hebben een lage inputbehoefte en kunnen bijdragen aan een gezondere bodem. Maar de teelt is nog pril en brengt risico’s met zich mee.
Nieuwe teelt
“Nooit eerder hadden we kikkererwten op ons bedrijf. Je weet dus niet precies wat je kunt verwachten,” zegt Noortje. “Het risico is dat je geen of een lagere opbrengst hebt. Daarom is het fijn dat De AgroProeftuin helpt om dat risico te verkleinen. Doordat wij via de proeflocatie een perceel toegewezen kregen, konden we echt ervaring opdoen zonder dat de financiële druk te hoog werd.”
Leren van en met elkaar
Noortje waardeert vooral de community rond de proeflocatie. “Er worden sessies met een bepaald georganiseerd. Je komt dan in contact met andere deelnemers die net als wij bezig zijn met hun bodem en met duurzame teelten. Daar zitten mensen tussen met veel kennis en ervaring waar wij weer van kunnen leren. Dat brengt je op nieuwe ideeën en dat maakt het inspirerend.”
Bekijk de video
In de video vertelt Noortje meer over haar ervaringen met kikkererwten, de samenwerking met De AgroProeftuin en het belang van kennisdelen tussen boeren.